Počet položek: 0 0,- Kč

Mám doma psího sportovce - Díl čtvrtý - Oblékání

Potřebují psi vůbec oblékat? Je to nutnost nebo jen výstřelek dnešní doby… A co si o tom myslí veterináři? V tomto článku se pokusíme na toto téma podívat podrobně a zjistit, jestli je to nutnost, nebo jen lidský rozmar.

Už jen proto, že mám doma psího sporťáka, kterého se snažím udržovat v co nejlepší kondici, zajímalo mě, jestli oblékání může tomuto nějak přispět. Přečetla jsem několik blogů, odborných článků a tak vůbec a rozhodla jsem se s vámi o své poznatky podělit.

Už delší dobu pozoruji během chladných měsíců, že čím dál více pejsků chodí oblékaných. U malých plemen je to docela častá záležitost. Tak jistě, malamut asi nebude potřebovat v našich podmínkách pláštěnku nebo zimní bundu jako naháč. Na druhou stranu se musí i u odolných psů vždy zvážit konkrétní situaci. I psi, kteří jsou na mrazivé počasí zvyklí, rychleji regenerují v teple a za velmi chladných podmínek ocení teplý obleček.

 

Kdy a jaké plemeno je nutné oblékat?

Velká spousta pejsků s námi žije v bytech, ve kterých je samozřejmě teplo, většina má teplé pelíšky, nebo dokonce spí s námi pod peřinou. Vy byste na jeho místě taky asi špatně snášeli vyjít z tepla do mrazu jen třeba v tričku. Určitě byste to odnesli v lepším případě ošklivým nachlazením. Ani psovi není tato teplotní změna příjemná a zvláště pak u krátkosrstých plemen. Oblékání psů je individuální záležitostí, ale i mnozí veterináři nám oblékání doporučují. Pejsci jsou nyní choulostivější, než tomu bylo dříve.

 

Bezsrstá plemena

Asi každého hned napadne, že psí obleček je typický pro naháče. Ti nemají srst a právě psí obleček ji může nahradit. Naháč oblečený do svetru, kombinézy či teplé zimní bundy najde snad u každého pochopení. Bezsrsté psy oblékáme nejen v zimě, ale i v létě, protože péče o jejich kůži je i ochrana proti slunečnímu záření. Zde je také velká podobnost s lidmi. Tito psi používají v létě opalovací krémy a vhodné lehké oblečení.

 

Psí sportovci

U psů, kteří podávají fyzický výkon, je důležité, aby svaly chladly pomalu a byly po tuto dobu v teple. Proto musíme psa po výkonu nejen vychodit, ale také zabránit vhodným oblečením rychlé tepelné ztrátě. Svalstvo musí chladnout pomalu a být v teple. Na psí dečky by měli pamatovat majitelé především závodních psů. Pro svoji kondici před a po závodě potřebují mít hřbet v teple.

Ve svých zážitcích z nejsevernějšího závodu psích spřežení na světě, norského Finnmarkslopetu, o tom mluví Šimon Cipro: Zkušení závodníci oblékají psy na noc i v teplotách okolo nuly. Pokud je velký mráz a k tomu fouká vítr, nechávají jim oblečky i během zápřahu.”

Například syndrom mrtvého ocásku (viz. níže) ukazuje, jak nebezpečný může chlad pro svaly být a nemusí se hned jednat o zánět. Prochladlý sval je méně prokrvený, čímž se v něm zhoršuje látková výměna, hromadí se “zplodiny” metabolismu, zhoršuje se regenerace a zvyšuje náchylnost ke zranění. Oblečkem proto nestačí zakrýt jenom záda, ale v teple je potřeba udržet všechny velké svalové partie. Jde hlavně o ramena a stehna.

 

Dlouhosrstá plemena

Asi si říkáte, co je tohle za blbost, oblékat psi, co mají dlouhou srst??! Ovšem každý, kdo takového psa má mi dá jistě za pravdu, že tolik času strávit v koupelně a pak ještě při fénování a úklidu koupelny, není to pravé ořechové. A to jistě ne jen jednou za den. Ani pes z neustálého drhnutí ve vaně a následného sušení rozhodně nadšený není. Takže z jakéhokoliv pohledu, i u dlouhosrstého psa, bez ohledu na jeho velikost, je dobře zvolený obleček praktická záležitost usnadňující život majiteli i psovi. U dlouhosrstých plemen s velkou výstavní kariérou, hlavně u malých plemen, je zcela běžné nosit oblečky a to za každého počasí. Majitelé tak předcházejí nejen ušpinění, ale i poškození dlouhé srsti. Srst je tak chráněna a majitelé tak mohou dopřát svému psíkovi dostatek pohybu a srst zůstane krásná.

Krátkosrstá plemena

Krátkosrstá plemena nemusí mít nutně obleček, pokud mají v chladném počasí dostatek pohybu a nejsou někde přivázaná. Pohyb je dostatečně zahřeje. Ale je to jako u lidí. Pokud se psi, zvyklí žít v teplém obydlí, nebudou hýbat a budou ležet na sněhu, mohou prochladnout. To už je jen na zvážení každého majitele psa, co s ním venku podniká, a tomu pak přizpůsobit výbavu.

 

Staří a nemocní psi

Psi vysokého věku nebo nemocní, mají sníženou imunitu a hrozí další komplikace z prochladnutí. Také u psů po operaci nebo se zraněním, kdy hrozí, že si třeba vykoušou stehy, se dá pomocí vhodného oblečku zabránit v kontaktu psa s ránou.

 

Krátkonozí psi

Při procházkách po sněhu mají krátkonohá plemena mokré břicho a to se pak tělo daleko rychleji ochlazuje. Typickým příkladem jsou jezevčíci, zvláště ti starší, kterým navíc hrozí potíže se zády. Teplá dečka u jezevčíka vyššího věku s bolavými zády je tedy určitě rozumným opatřením.

 

Riziko?

Nesmíme však zapomínat, že nošení teplých oblečků při relativně vysoké teplotě může naopak u psa způsobit přehřátí. Jak poznat, že je psovi v oblečku moc teplo? Je to jednoduché. Pes se začne chladit vyplazením jazyku a zrychlením dýchání. V tomto případě obleček sundejte! Proto dobře zvažte, kdy je oblékání psů opravdu potřebné a kdy jen módním výstřelkem, který může i uškodit. Také dávejte pozor, aby oblečený pes nebyl ponechán bez dozoru, nebo alespoň ne po delší dobu. 

 

Syndrom mrtvého ocásku

Syndrom mrtvého ocasu je pro psa nepříjemná a bolestivá záležitost. Onemocnění se pozná podle typického tvaru ocasu, který je prvních pár centimetrů za kořenem ocasu vodorovný a v dalším průběhu visí bezvládně k zemi. Syndrom mrtvého ocasu je zánět svalů, které ocasem pohybují. Ačkoliv jeho jednoznačná příčina stále není jasná, jsou dobře známé rizikové faktory, které jeho vzniku přispívají.

  • dlouhý transportu v kleci bez možnosti občasného protáhnutí
  • velká fyzická zátěž
  • chlad a vlhko

Nejčastějšími pacienty jsou lovečtí psy. Jedním z důvodů, je jejich nedostatečná kondice. Lovečtí psi mají mimo loveckou sezónu, zvláště během léta, jen omezené množství pohybu a nevybudují si tak základ pro náročnou podzimní sezónu. Únava po lovu v kombinaci s podzimním chladem a vlhkem pak mohou vést k rozvoji zánětu svalů, který se projeví právě jako syndrom mrtvého ocasu.

U krátkosrstých psů a psů zvyklých na teplo domova, by měl obleček zakrývat spodní část zad až po kořen ocasu.

Naproti tomu, když pes běhá na volno, není obleček zpravidla třeba. Je dobré ho mít po ruce v baťohu nebo v autě a obléci psa po výletě nebo při zastávce na svačinku. Nestyďte se. Pokud to okolnosti a tělesná schránka vašeho psa vyžadují, nestyďte se používat obleček. Nenechte se odradit zlými jazyky, kteří tvrdí, že pes to “dá” za každé situace. Nedá! Pes, který bude díky vám v teple, bude zdravější a radostnější. Odměnou vám budou nejenom lepší sportovní výkony, ale hlavně spokojený kamarád.

 

A co Botičky?

Pes by je měl nosit jen ze zdravotních důvodů.

  • prevence na prosolených zimních cestách a chodnících
  • ochrana poraněné tlapky před infekcí a pro snadnější zahojení
  • prevence poranění při sportování.

Botičky jsou často k zahlédnutí na závodech psích spřežení a rozhodně ne z důvodu, že by psům mohla být na tlapky zima … Botičky by vždy měly mít protiskluzovou úpravu, aby se nestaly psovi nebezpečnými a zejména tehdy, kdy se jedná o ochranu poraněné tlapky by měly být nepromokavé. Pokud se pro psí botičky rozhodnete, dbejte na výběr nejen dobrého materiálu, ale také velikosti. Prodávají se po dvou nebo čtyřech kusech.

Pár slov závěrem

Vždy zvažte, proč obleček vlastně chcete svému psovi koupit. Je důležité, aby bylo oblečení pro psy vždy vybíráno s ohledem na bezpečnost a pohodlí. Nesmí na něm být snadno oddělitelné součásti a nesmí nikde škrtit a bránit krevnímu oběhu. Pokud má být zejména do deště a mokrého počasí, doporučuji dbát na nepromokavost materiálu, má-li být do sněhu, musí být zejména hřejivý a pokud možno s minimální absorpcí, zvláště máte-li dovádivého psa. Má-li obleček plnit funkci estetickou, na materiálu co do praktičnosti moc nezáleží. Jen musí být pohodlný pro psa a líbivý pro oko člověka (alespoň pro oko majitele a lidí, kterým se tento pomalu se rozvíjející kynologický trend líbí).
Má-li být obleček zejména praktický, je vhodné jej nechat pošít také reflexními nášivkami, abyste jej dobře viděli vy i řidiči. Což ocení všichni zejména v zimním čase, kdy den je velmi krátký. Záleží skutečně na každém majiteli psa, zda oblékne svého psa nebo ne, protože především majitel ví, co je pro jeho čtyřnohého kamaráda nejlepší. Je věcí názoru, zda je vhodné pejsky oblékat, ale dnes Vám mnoho veterinářů řekne, že oblékání je vhodnou a velmi praktickou záležitostí, bez které se určitá psí plemena neobejdou a také psi, kteří s námi žijí v bytech. Vždy je ale velmi důležité dbát na to, aby oblečení bylo funkční a praktické. Nemělo by psa nikde škrtit a bránit mu v pohybu. Oblečky pro psy vždy vybírejte především s ohledem na pohodlí, zdraví či bezpečnost psa.

Bulík s pláštěnkou

Bunlík s bundou

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací