Počet položek: 0 0,- Kč

Mám doma psího sportovce - Díl první - Seznámení

Sportujete? A máte pejska? Tak proč to nespojit? V následujícím vícedílném článku se dozvíte, jakým způsobem můžete zapojit svého psího kamaráda do vaší každodenní sportovní aktivity, nebo dokonce jak z něj vychovat šampióna psích závodů jakékoliv kategorie.

Zažít nudu = to vadí!

Na začátku je důležité si uvědomit, že váš psí mazlíček má velmi hravou duši a velkou spoustu energie, která v něm dřímá a přímo vybízí k tomu, aby byla do dna vybita. Jinými slovy každý pes je v nitru menší či větší sportovec a záleží jedině na nás, zdali tu sílu dokážeme směrovat správným směrem. Pokud se tedy z vašeho obývacího pokoje pomalu stává kůlnička na dříví, je pravděpodobně načase pejskovi namísto často až nepřiměřeného trestání navrhnout alternativu a dopřát mu nový životní rozměr v podobě sportovní aktivity. A těch není zrovna málo!

 

Sportem k prohloubení pouta

Dnešní doba nabízí nespočet psích sportů. Některé dokonce tak vytříbené, že se člověk až diví, kde mají svůj původ. Ale jak vybrat ten správný?

Základním kamenem je získat hluboký vztah mezi vámi a pejskem. Jak? Každý z vás má jistě kolem sebe nějaké přátele, a abyste s nimi udrželi zdravý kontakt, je třeba se častěji vídat a provozovat aktivity, které obě strany spojují a které máte oblíbené.

S pejskem je to jakbysmet. Pozorujte ho. Sledujte, jak reaguje v hraní s vámi na různé podněty. Například při venčení vám bude s radostí přinášet klacíky. Může to znamenat, že by ho mohla bavit sport, ve kterém se této dovednosti využívá. Třeba frisbee, flyball, sportovní kynologie a další. Jiný pejsek se s vámi bude velmi rád přetahovat o hračku. V takovém případě jej lze pokládat za horkého adepta na obrany, mondioring nebo bull-sporty (jestli máte bull-plemeno či jeho křížence). Pokud při běhání venku vymetá každé houští a snadno se učí různým akrobatickým kouskům, zkuste třeba agility, monkey track, dogdancing nebo jiné překážkové sporty. A jestli vám uteče na poli za každým zajícem, skvěle se hodí pro coursing a dog racing. Při zapřažení bobů bude vaše děti vozit celý den po zahradě, miluje dlouhé procházky nebo běhání s vámi? Rozhodně ho bude bavit mushing, bikejorging, skijorging, canicross, dogtreckking apod.

Meze při výběru se prakticky nekladou. Na svého čtyřnohého mazlíčka můžete i cíleně vyzkoušet postupně všechny aktivity, kterým byste se chtěli jako trenér věnovat. Pamatujte však, že se může stát, že konkrétní sport pejsek hned napoprvé nepochopí. Rozhodně se nevzdávejte. Dejte mu čas a klidně zkuste disciplínu i několikrát.

 

Diego (xAPBT)Adriana Linhartová

Udám příklad z vlastní zkušenosti. Když jsem poprvé Diegovi, mému
 šampionovi, ukázala létající talíř, moc se na něj netvářil a nijak zvlášť za ním neběhal. I nadále jsem však talíř brala na venčení, házela mu ho, běhala za ním jako střelená a povzbuzovala: “poběž se mnou, honem, chytíme ho, vždyť je to přeci ohromná zábava”. Po pár dnech si zvykl tak, že za ním začal běhat i bez vybízení. Dnes? Stačí talíř vzít do ruky a může se zbláznit. Přímo odmítá, abych přestala, a běhá v kuse i dvě
 hodiny. Stejné je to s tenisovým míčkem nebo cokoliv jiného, co hodím. Jednoduše běhání za aportem se pro nás stalo základním pilířem všech tréningů, protože se dá využít jak k procvičování svalů a šlach pro sprint, tak i závodů, ve kterých je třeba vytrvalosti. Navíc takový míček se skvěle hodí i pro sportovní kynologii jako motivační předmět, pokud váš pejsek moc nemusí pamlsky jako můj. Pro tenisák by se přerazil :-).

 

Na základě vlastních zkušeností a poznatků se vám v dalších dílech pokusím jednotlivé disciplíny
 více přiblížit a vysvětlit, jak u každé z nich k pejskovi individuálně přistupovat, aby to byla ve výsledku zábava pro vás oba. V následujícím díle si však nejprve probereme správnou výživu a přípravu psího tělíčka jak na zátěž před sportem, tak i na péči po samotném výkonu. Protože ať už sportujeme jen pro zábavu nebo závodně, měli bychom mít v prvé řadě na paměti zdraví vašeho mazlíčka. Jedině tak může být vitální, spokojený a zdravý i v pokročilém věku…

 

Autor: Mgr. Adriana Linhartová

Text upravil: Ing. Martin Kučera

 

 

 

 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací