Počet položek: 0 0,- Kč

Mám doma psího sportovce - Díl třetí - Výživa

Naši psí sportovci potřebují, stejně jako lidé, speciální výživu. Během zátěže spotřebují velké množství energie, kterou je potřeba doplnit tak, aby pejsek byl připraven na další výkon, byl v kondici a psychické pohodě.

Správným životním stylem a přístupem ke krmení můžeme prodloužit život našeho psa i o několik let. Protože stejně jako člověk, je také pes tím, co jí. Většina zdravotních potíží je následek nesprávné životosprávy. Špatná výživa u psů patří mezi hlavní příčiny úmrtí (mimo úrazů), nádorová onemocnění, onemocnění ledvin a srdce. Nekvalitní značky granulovaných krmiv jsou podezírány z negativního vlivu na zdraví zvířat (alergie, onemocnění zažívacího traktu, záněty uší, onemocnění kloubů aj.) a zhoršení kvality života a potažmo i zkrácení předpokládané délky života.

Psí sportovec

 

Čím krmit psího sportovce?

Granule

Pokud se rozhodneme krmit granulemi, měly by mít označení tzv. "32/20" pro zimní tréningy a "26/16" pro letní tréningy. (první číslo je procentuální obsah bílkovin a druhé číslo obsah tuků). Neúměrné zastoupení živin, hlavně větší množství tuků na úkor bílkovin, může u vašeho pejska způsobit sportovní anémii. (při sportu se červené krvinky rychle rozpadají, ale správnou výživou se opět doplní). Pro kontrolu chodím se svým sporťákem jednou ročně na preventivní krevní obraz a kompletní biochemii, abych předešla případnému počínajícímu problému a nezatěžovala ho tréningy,  kdyby mu nedej bože něco bylo. Avšak někteří psi mají větší zátěž v letních měsících, takže je na vašem posouzení, které granule budou vhodnější. Nesmíme však zapomínat, že každý pes je jiný a každému vyhovuje něco jiného. Vždy volíme krmivo přiměřené věku a zdravotnímu stavu. Adekvátnost krmení je vhodné u psů posuzovat v závislosti na zdravotním stavu a kondici minimálně jednou ročně.

 

 

 

Jakou značku granulí si vybrat?

 

Active granule pro psího sportovcePři výběru vhodné značky bychom se neměli spoléhat jen na reklamu ani na to, že určité granule pejskovi chutnají. Psům totiž mnohdy víc chutnají granule nekvalitní, které jsou dochucené solí a chemickými příchutěmi. Hlavní kritérium při rozhodování by mělo být složení. Pokud složení zhodnotíme jako kvalitní, vzorek několika značek pak můžeme dát pejskovi ochutnat, aby si sám vybral. Neměli bychom se dívat jen na cenu, ale hlavně na kvalitu. Mysleme na to, že zdravý a dobře živený pes musí k veterináři maximálně na prevenci. Suroviny, které se používají pro výrobu krmiva, by měly být přesně pojmenované. Např. „rýže“ nebo "rýžová moučka" místo „obiloviny“, „kuřecí tuk“ místo „živočišný tuk“, „kuřecí moučka“ místo „masová moučka“. Jinak nemůžete vědět jistě, co vlastně granule obsahují. Obecné názvy jednotlivých surovin místo konkrétního pojmenování vypovídají o nízké kvalitě produktu. Dále by se v kvalitních granulích neměly vyskytovat suroviny nízké výživové hodnoty jako třeba soja (zdroj proteinů, který je pro psy hůře stravitelný než proteiny živočišného původu, soja také může vyvolávat alergii), bílkovinné hydrolyzáty a koncentráty, vedlejší rostlinné a živočišné produkty. Vedlejšími živočišnými produkty se rozumí například uhynulá zvířata, kůže, kosti, odřezky masa při zpracování a výrobě potravin, krev, střeva, zobáky, pařáty, odpad z mlékáren apod. Přece nechcete, aby tenhle „hnůj“ váš miláček jedl. Skupina vedlejších výrobků rostlinného původu zahrnuje vedlejší výrobky ze zpracování rostlinných produktů, zejména obilovin, zelenin, luštěnin a olejnatých semen. Proto pokud jsou v granulích obsaženy „vedlejší produkty“, nemůžeme vědět, co vlastně konkrétně bylo pro výrobu použito.

 

 

 

 

Jsou v granulích škodliviny?

V málo kvalitních granulích mohou být tzv. "Doplňkové látky povolené v EU" Tímto termínem se označují některá barviva a konzervanty, které by v kvalitních granulích být neměly a jsou to potencionálně škodlivé látky:

  • BHA neboli butylhydroxyanisol (E 320)je konzervační látka, která zpomaluje žluknutí tuků. Používá se jako konzervant proti některým bakteriím a plísním. Může způsobovat alergie. Podle některých studií může být i příčinou vzniku rakovinotvorného bujení trávícího traktu nebo zesiluje karcinogenní účinky jiných karcinogenů.
  • BHT neboli butylhydroxytoluen (E 321) je jedním z nejpoužívanějších potravinářských emulgátorů, který zabraňuje žluknutí tuků a olejů. Pro zdraví má podobné účinky jako BHA. Může mít toxické účinky na některé orgány, např. játra, plíce, ledviny. Vysoké dávky BHT způsobovaly na pokusných zvířatech mnoho poruch a abnormalit, především na psychické úrovni a zvyšovalo se riziko vzniku nádorů. Světové potravinářské organizace proto doporučují používání dražších, ale bezpečnějších postupů, jako je například konzervace pomocí tokoferolů (vitamin E).
  • Propylgallát (E 310) brání žluknutí tuků a olejů. U citlivých jedinců může vyvolávat žaludeční problémy a alergické reakce.
  • Sorban draselný zpomaluje růst plísní, používá se jako konzervační činidlo. I když je v granulích malé a údajně bezpečné množství těchto chemických konzervantů, měli bychom se zamyslet, co by toto malé množství, podávané v každé krmné dávce každý den a případně celý život, mohlo se zdravím psa udělat...

 

A co maso?

Kvalitní granule by měly obsahovat dehydrované maso nebo masovou moučku jako hlavní složku krmiva. Množství obilovin je dobré snižovat. Pokud se ve složení uvádí maso čerstvé, mělo by být doplněno ještě masovou moučkou či sušeným masem. Měly by být vyrobeny alespoň ze 100 g čerstvého nebo 20 g sušeného masa na 100 gramů granulí. Vyplatí se sledovat etikety na krmivech. Vysoký obsah proteinů živočišného původu a nízký obsah sacharidů je proto pro kvalitní výživu psů ideální.

 

Sacharidy a tuky

Mezi zdroje sacharidů v granulích řadíme pšenici, kukuřici, oves, rýži, brambory aj. Mezi lépe stravitelné řadíme brambory, rýži a oves. Pšenice se považuje za nejhůře stravitelný sacharid, který navíc obsahuje velké množství lepku. Pšenice u psů nejčastěji vyvolává různé alergie a stejně tak kukuřice. Psům nejvíce prospívá masitá strava s vysokým obsahem proteinů a s nízkým obsahem sacharidů. Měli bychom se vyhnout krmivům s vysokým obsahem bílé rýže, pšenice a kukuřice. Jako hlavní zdroj tuků by v granulích měl být kuřecí nebo rybí tuk. Rostlinné oleje by neměly tvořit hlavní zdroj tuků, protože psi mnohem lépe tráví živočišné.

Psí sportovec cukry atuky

 

Jak poznám, že granule pejskovi sednou?

Prvním znakem jsou pevné a tmavé exkrementy. Tím, se částečně ujistíme, že krmení je dobře stravitelné. Po delší době (6 - 8 týdnů) se projeví další viditelné účinky správného výběru, jako je lesklá srst, dobrý stav kůže bez lupů a psychická pohoda zvířete. Pes je živý a plný energie a vypadá prostě dobře.

 

Dávkování

Při výběru krmiva bychom kromě kvality a ceny měli brát v potaz i dávkování krmiva. Dávkování totiž může výrazně ovlivnit výslednou cenu krmné dávky na den. U krmiv vyšší kvality totiž stačí menší dávka krmiva, protože je výživnější. V konečném důsledku pak dražší granule můžou vyjít na stejnou částku nebo dokonce levněji než granule levnější, ale s vyšším dávkováním. Nižší objemová dávka granulí spojená s krmením dvakrát denně také představuje nižší potenciální riziko torze žaludku.

 Dávkování a složení krmiva

 

 

BARF, ano či ne?

Prakticky všichni víme, že výživa psa je nejdůležitější položka v péči o naše psy. Stále častějším předmětem diskusí je, jaký způsob výživy je pro zdraví psa (a dlouhý život bez nemocí) to nejlepší. Poslední dobou se začíná hojně objevovat také varianta syrové výživy tzv. BARF (syrové maso, syrové kosti, syrová zelenina a ovoce). Chovatelé psů se rozdělují na několik táborů. Jedni tvrdí, že nejlépe pes prospívá na tradičním, doma připraveném krmivu. Jiní nedají dopustit na komerčně vyráběná krmiva – především granule. Nelze jednoznačně říci, co je lepší. Každá forma krmení má své výhody a nevýhody. BARF představuje alternativní formu krmení našich psů, která je určena pro ty, jež z různých důvodů nechtějí psům podávat komerčně vyráběná krmiva. Hodí se i pro ty, jejichž pes  granule zarputile odmítá.

 B.A.R.F.

Veterináři váhají, kritici se obávají...

BARF znamená Biologisch Artgerechte Rohe Futerung (biologicky vhodné syrové krmení) nebo také Bones And Raw Food (kosti a syrová potrava) a přenáší zodpovědnost za vyvážené složení výživy na chovatele. Mezi veterinárními lékaři je syrová strava zatím předmětem diskusí a sporů. Mnozí tvrdí, že syrové maso příliš zatěžuje ledviny a játra. Dále psům hrozí napadení vnitřními parazity, někteří mohou psa i zabít. Obavy jsou i z nedostatečného zaopatření psů při krmení tímto druhem výživy a možného přenosu určitých nemocí. Veterináři i výrobci krmiv nás varují, abychom zvířatům nedávali zbytky od stolu nebo krmivo doma připravené. Shodovali se, že taková potrava nebyla vytvořena pod vědeckým dohledem, ani neodpovídá potřebám zvířete a může zničit jeho zdraví.  Pes není jen masožravec jako jeho bratr vlk, ale po staletí soužití s člověkem se stal všežravcem, i když má všechny vnější znaky masožravé šelmy. Není proto jednoduché sestavit mu správný a vyvážený jídelníček z různých druhů mas a vnitřností, zeleniny a ovoce, tak aby měl správný poměr tuků, bílkovin a sacharidů. Je velmi důležité sledovat poměr vápníku a fosforu ve stravě. Jejich správný poměr se udává 1,5 : 1 ve prospěch vápníku, tento poměr je velice důležitý především u štěňat a mladých psů v růstu. V tomto období výrazný nepoměr a překrmování masem (svalovinou) či mléčnými výrobky, které obsahují hodně fosforu, může velice negativně ovlivnit vývoj kostry a zapříčinit různé růstové problémy (např. prošlapy, otevřené či ploché tlapky, deformace kostí), neboť případný chybějící vápník si tělo bere z vlastních kostí. Jestliže tato nesprávná výživa bude probíhat delší dobu, kostra se odvápní. Proto je třeba hlídat množství čisté svaloviny a mléčných produktů a naopak do stravy přidávat více kostí. Pokud máte z kostí strach, že by pejskovi mohli ublížit, nebo mu kosti prostě nevyhovují, zvrací je, doporučuji do krmení přidávat Sanal Yeast Calcium, přírodní tabletky vápník s droždím. Buďte však ostražití máte-li pejska kastrovaného. Kastrací přijde část parathormonů, které pomáhají přebytečný fosfor z těla vylučovat. Ten se ukládá v ledvinách a způsobuje zavodnění. Časem pak může dojít k tvorbě ledvinových kamenů nebo selhání ledvin. Jestli-že jste se rozhodli pro granule, vyberte takové, u kterých fosfor nepřesahuje 1%.

 

Pomoc nabízejí některé firmy

Dnes již existuje na trhu spousta firem prodávajících zjednodušené produktové koncepty této syrové výživy (mražené maso, zelenina a doplňky výživy). Také už existuje řada literatury, jak správně krmit tímto druhem výživy. Nejdůležitější pravidlo při přípravě domácího krmiva je zaměřit se na různorodost, protože umožňuje lépe zajistit vyváženost živin. Jednotlivé druhy masa a příloh mají různé nutriční hodnoty, a proto je nejlepší způsob střídat různé druhy masa, vnitřností, kostí, příloh, zeleniny a ovoce. Navíc můžeme přidávat různé přírodní doplňky výživy. Při tomto způsobu krmení se doporučuje zařadit jeden den v týdnu hladovku, protože pes potřebuje jednou za čas pročistit trávicí trakt.

Pomoc nabízejí některé firmy

 

Jak se postarat o klouby psího sportovce?

Měli bychom si uvědomit, že sportující pes potřebuje zvýšenou péči o namáhané klouby a chrupavky. Pro předejití kloubních onemocnění je důležitá především prevence. Důležité je podávat adekvátní krmivo a udržovat optimální hmotnost. Dobré je sportovat především na měkkém povrchu. Plavání je jeden z nejlepších tréningů. Ke kloubům je šetrné a pes posiluje a zapojuje téměř všechny svaly. Další součástí prevence je podávání kloubní výživy a nutričních doplňků, které slouží k regeneraci kloubní chrupavky. Mezi nejznámější chondroprotektiva patří glukosamin a chondroitin sulfát, které jsou dnes součástí většiny kvalitních krmiv. Vyskytují se především v řadách pro psy velkých a obřích plemen, pro psy v zátěži nebo pro starší psy. Ovšem množství těchto látek se liší podle značky krmiva. Chceme-li mít jistotu, že pro prevenci kloubních obtíží děláme maximum, radím podávat navíc i kloubní preparáty a nespoléhat se jen na granule. Ideální jsou kloubní preparáty s obsahem vitamínu C, který napomáhá vstřebávání chondroprotektivních látek na správných místech. Důležité hlavně u psů v zátěži (provozující agility, coursing aj.). S výběrem a dávkováním vhodného preparátu vám pomůže váš veterinární lékař. Já svému psovi podávám buď Collafit (první 3 měsíce dávku dle hmotnosti a pak trvale jednu tabletu denně), nebo čistě přírodní přípravek Canvit - collagen & rosehip. Preventivní dávky chondroprotektiv jsou u psů často klíčovou složkou výživy, která může prodloužit jejich aktivní věk a zdravý život.

 

Nejčastější chyby, kterých se majitelé dopouštějí

  • Jídlo z našeho stolu - Krmit psa "lidským" jídlem je naprosto nevhodné a můžeme mu tím nechtěně přivodit spousty zdravotních problémů. Navíc ho tím rozmazlujeme, učíme ho loudit a ztrácíme v jeho očích autoritu.
  • Nepravidelnost krmení - Pes by měl dostávat krmení každý den ve stejnou dobu a množství. Pokud ho nesní, misku odeberte a vraťte v době dalšího krmení. Za mě je lepší rozdělit denní dávku na dvě části a krmit pejska dvakrát denně.
  • Překrmování psa - pokud pes nesní granule a ohrnuje nad nimi čumák je velice nevýchovné, mu nabízet alternativy v podobě vařeného masa nebo konzerv. "Ale on vypadá tak hladově" To je častý argument majitelů překrmovaných psů. Kdyby měl opravdu hlad, granule by snědl. Jiní psi naopak snědí naprosto cokoliv a v jakémkoliv množství. Je ale důležité, dávat jim opravdu jen odpovídající množství a to i v případě, že bude chodit hodinu po jídle a smutně vylizovat prázdnou misku. Překrmený pes má sklony k obezitě, ta ho omezuje v pohybu a s tím pak přicházejí zdravotní komplikace.
  • Vařené kosti - chceme-li psovi přilepšit třeba kostmi, nikdy mu je nadávejte vařené, ale syrové. Vařením kost ztvrdne a psí žaludeční šťávy si s ní neporadí. Mohou mu uvíznout v trávicím traktu nebo propíchnout střevo a pak nezbývá než operace. Naprosto nevhodné jsou drůbeží dlouhé (stehenní) kosti, naopak ideální jsou kuřecí syrové krky nebo masité hovězí kosti.
  • Krmení před zátěží - Pes by měl po jídle odpočívat. Nedávejte mu najíst před tréningem, závody i jen před procházkou. Naučte ho, že nažrat dostane až po návratu z venku. Žrádlo je potřeba dobře strávit a vyhneme se i nebezpečí přetočení žaludku.

 

Závěrem

Od začátku do konce přemýšlejme racionálně a snažme se udělat pro svého sportujícího pejska tolik, co bychom udělali pro zdraví svoje. Prevence je hlavním klíčem, proto nesmíme zanedbat zdánlivé maličkosti a věnovat problému pozornost včas. Jak tedy můžeme ovlivnit délku života našeho psa? Správnou výživou, preventivní veterinární péčí, dostatkem pohybu a v neposlední řadě naší láskou a pozorností! Teď by se mohlo zdát, že krmení, především sportujících psů, je náročné, ale není to nic tak složitého...  Základem je přistupovat ke krmení psa s rozumem a zodpovědností. Většina chovatelů krmí své psy kompletními komerčně vyráběnými granulemi, ovšem nemalé množství lidí pejskům vaří či připravuje potravu domácí. Je jen na nás, pro jaký způsob krmení se rozhodneme, a která varianta bude lépe vyhovovat nám a našemu psovi. Každá má své výhody a nevýhody. Lidé, kteří mají více času věnovat se vaření a přípravě krmiva, často upřednostňují domácí stravu. Ať už klasickou (vařené maso a přílohy) nebo syrovou (BARF). Případně dokrmují psími konzervami nebo předpřipraveným baleným či sušeným masem. Pro chovatele s časovou vytížeností je mnohdy lepší zvolit variantu krmení kompletními komerčními krmivy – tedy granulemi. Nesmíme však zapomínat, že každý pes je jiný a každému vyhovuje něco jiného.

psí sportovec

 

Autor: Mgr. Adriana Linhartová

 

 

 

Komentáře k Mám doma psího sportovce - Díl třetí - Výživa

1
21.12.2017 13:28
PetraL

Dost dlouhou dobu dáváme Alavis https://www.zooo.cz/alavis-kloubni-vyziva-pro-psy-90tbl-P8841/. Spíš se chci zeptat, zda neexistuje nějaká levnější varianta, ale zároveň aby byly tablety stejně kvalitní...

3
9.2.2018 19:27
Romaneta

Řekla bych, že alavis je taková střední cesta. Ve většině případů člověk platí jen za značku. Tudíž najít něco jiného s podobným složením například pokud jsme u tohoto eshopu tak toto https://www.zooo.cz/advaflex-90tbl-P15327/.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací