Počet položek: 0 0,- Kč

Výcvik psů

Základní poslušnost (ovladatelnost psa) by měl mít každý pes bez rozdílu plemena psa, ať už je to malinká čivava nebo obrovský Irský vlkodav. Každé plemeno má určité vlohy, ale základní povely by mělo zvládnout jak společenské plemeno, tak i pracovní či lovecké a další.

Něco o mně

Výcviku psů se věnuji již od svých 12ti let (nyní již 18 let). Začínala jsem s Německým boxerem Urim z Metaboxu. S ním jsem zavítala poprvé na cvičák v Olomouci a od té doby je to má droga. Byly mu tehdy 3 roky. Nyní jsem majitelkou chovatelské stanice Brenegee. V mé CHS působí momentálně 3 feny, dvě chovné a jednu připravuji do chovu. Mám odchováno 7 vrhu RTW a jeden vrh NO. A dále mám doma boxera bez PP. Tohoto jsem v jeho 4 měsících zachránila před útulkem.

 

Mé zkušenosti

V roce 2011 jsem s rottweilerem Nerem vyhrála Ligu olomouckého kraje v kategorii ZVV1. Měl mimo ZVV1 složeny další zkoušky z výkonu, jako například BH, IPO1, FPR1, IPO-VO, ZM.

Od roku 2008 vedu kurzy poslušnosti na olomouckých cvičácích. Nyní působím na svém cvičišti v Olomouci – Řepčíně, kde provádíme s kolegyní  jak školičku a školku pro štěňátka, tak i kurzy poslušnosti pro veřejnost. A samozřejmě zde cvičíme se svými psy.

Zúčastnila jsem se MR Rottweilerů se svou nyní nejstarší fenou.

Mám složeny desítky zkoušek z výkonu, vč. těch nejvyšších IPO3,  jak se svými, tak i s cizími psy nejrůznějších plemen a stáří.

 

K výcviku

Jakmile si přivezeme štěňátko domů, je potřeba začít s budováním vztahu mezi štěňátkem a Vámi. Je důležité s pejskem navázat co nejbližší kontakt a socializovat ho. Částečně socializované štěňátko by mělo být již od chovatelů, avšak tu největší socializaci byste měli provést vy cca do 6ti měsíců věku pejska. Laicky napsáno, co štěňátko uvidí, zažije do tohoto věku, bude ho provázet životem. Proto je důležité štěňátko provést všude možně, jako například nádraží, město, různé povrchy, tam kde je možnost potkat lidi, psy, zvuky, apod. Velmi důležité je, aby se pejsek v dospělosti nebál. Proto je důležité toto nezanedbat a opravdu se socializaci pejska věnovat.

 

Budování vztahu

Vztah se nejlépe buduje při hře, jak už s pamlsky, tak i s hračkami a samozřejmě hrou s Vámi. Je důležité se štěňátku věnovat, co nejvíce. Přes hru se dostanete k samotnému cvičení, což je pro štěňátko hra….a o tom to je.

 

Začínáme s výcvikem

Jak už je výše uvedeno, cvičíme pejsky přes hru. Já vždy říkám, když pejska bude výcvik bavit, bude provádět cviky vždy. Proto musíme vzbudit v štěňátku touhu cvičit, i když ono o tom vlastně neví, protože si hraje.

Pro štěně je velmi důležitá potrava. Proto klidně po několika dnech seznámení a zvyknutí si pejska u Vás, si můžete vzít do ruky, ať už to, čím krmíte (krmnou dávku) nebo pamlsky a nechat štěňátko za rukou chodit a postupně mu z ruky potravu dávat. Samozřejmě by štěně nemělo být nakrmené. Hodně štěňátko oslovujte jménem, aby si zvyklo na své jméno a samozřejmě chvalte. Pochvala musí být veselá, radostná. Pochvalou štěňátku potvrzujete, co je dobře. Pokud Vám za rukou chodí a nejlépe má tlamičku ve vaší ruce a chce pamlsky, tak to mu musíte pochvalou označovat. Potrava by neměla v ruce dojít jen tak, proto když cítíte, že v ruce už toho moc není, je dobré si zvolit tzv. ukončovací pochvalu. Ukončovací pochvala je slovo, které musíte říkat vždy stejně a poté štěně pochválit ještě více než jste chválili v průběhu cviku, pohladit, poplácat, dát mu pamlsky, popř. hračku. Já používám slovo JO – je krátké a zvučné. Ale je jedno, co si vyberete, avšak by mělo být krátké,  pejsek si na dané slovo zvykne a později bude sám od sebe po tomto slovu vyžadovat pochvalu, což je pro nás do budoucna důležité. Také je dobré ve štěňátku budovat to, že si chce hrát s Vámi a s hračkou.

 

výcvik psa základy výcvik psa základy

 

Sedni

Pejska posazujeme tak, že si ho necháme chodit za rukou, jak jsme se učili výše, a po pár krocích uděláme pejskovi nad čumákem oblouček tak, že ruka bude nad hlavou pejska. Ruku neodděláváme od čumáku. Tím se pejsek musí zaklonit a povede ho to k sednutí. Na pejska nesaháme, necháme ho pracovat samotného. Čím méně mechanických věcí (pokládání ruky na zadek, apod.) budete dělat, tím se pejsek bude více soustředit. Jakmile pejsek dosedne, dáme povel sedni – povel musí být důrazný. Poté pochválíme a dáme ukončující pochvalu – při této již pejsek by měl vstát a hrát si s Vámi, jak je výše uvedeno. S postupem času dáváme povel první a pejsek usedá ihned. Sedí, dokud nezazní ukončovací pochvala. Toto platí u všech povelů.

 

 výcvik psa základy

 

Lehni

Začátek cviku provádíme stejně, jako u sedni, tedy necháme pejska za rukou chodit, po pár krocích dáme ruku k zemi, nejlépe mezi přední packy. Tímto pejska přimějeme si lehnout. Opět na pejska nesaháme a vše provádíme na pamlsky. Jakmile si lehne, dáme povel lehni, pochválíme a ukončíme ukončovací pochvalou. S postupem času dáváme povel první a pejsek lehá ihned. Leží, dokud nezazní ukončovací pochvala.

 

výcvik psa základy

Přivolání

Přivolání je nejdůležitější povel a je důležité k němu přistupovat opravdu důsledně. Je tu důležitý jednak Vámi vybudovaný vztah a dále vybudováno to, že jste u pejska středobod vesmíru a u Vás je to prostě nejlepší, je s Vámi sranda a „padá“ z Vás potrava.

Samotný cvik nacvičujeme na krátko a to tak, že si vezmeme do obou rukou pamlsky. Spojíme ruce před sebou a pejska opět vedeme na ruce. Snažíme se ho navést co nejvíce pod sebe (rozkročíme nohy). Jakmile ho tam máme, dáme povel ke mně a dostane z jedné i z druhé ruky potravu. Toto opakujeme po jednom kroku několikrát. Opět platí pravidlo, potrava nesmí z čista jasna dojít….tudíž když cítíme, že už máme v rukou málo pamlsků, označíme ukončovací pochvalou. Pejska nakrmíme, přimějeme ke hře. Opravdu je zde důležité už v raném věku vybudovat to, že u Vás je to nejlepší.

Až máme toto zvládnuto, přistoupíme k další fázi a to je, že si pejska před sebou posadíme. Povel ke mně dáváme již jako první, tedy – ke mně – vysunu ruky před sebe – natáhnu si pejska pod sebe – dám pamlsky střídavě z obou rukou – a obloučkem nad čumákem pejska posadím. Opět dám z jedné a z druhé ruky pamlsky – pejsek sedí, dokud nezazní ukončovací pochvala. A opět po ukončení cviku velice pochválím a pohraju si. Pejska chválím v průběhu celého cviku.

Jakmile máme zvládnuto výše uvedené, pak vzdálenost při volání pejska zvětšujeme. Je dobré mít pejska vždy pod kontrolou (na dlouhém vodítku), vzhledem k tomu, že přivolání by mělo být opravdu 100 procentní. Nemělo by se Vám stát, že zazní povel ke mně a pejsek se ihned neotáčí a neběží za Vámi. Tímto vznikají největší problémy s přivoláním. Pejsek neposlechne na první povel a příště si řekne, že teda nemusí chodit, tak proč by přišel příště. Pokud se však stane, že pejska na vodítku nemáme a pejsek neuposlechne, nesmíte ho nijak trestat. Když přijde, musíme pochválit, snažíme se ho nalákat, např. utíkám od něj, volám jménem, tleskám. I když je to později, ale opravdu, když trénujete přivolání, neměl by pejsek být na volno, abyste eliminovali tyto situace. Vodítko slouží pouze pro kontrolu nad Vaším pejsek.

 

výcvik psa základy

 

Autor:
Ivana Munclingerová

Komentáře k Výcvik psů

1
4.2.2022 12:08
Lukas Blahovic

Zdravim provádíte výcvik stafordu na el. Obojek proste celkovou poslušnost. Děkuji za větší informace

2
8.4.2022 10:50
Jana Hetmanová

Dobrý den, hledáme kurz poslušnosti po menší pejsky 2. Organizujete ? Děkuji za odpověd
605 735 304

3
6.1.2024 09:12
Iveta Jeglová

Dobrý den, v březnu si jedu pro fenečku malamuta 😇 chtěla jsem se zeptat bych k vám mohla chodit na pomoc s výcvikem a popřípadě zda děláte i individuální 😇 každopádně lepší by to bylo pro mě přes týden než o víkendu, děkuji Jeglová

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací